Chaos in je hoofd. Waar is hulp?
Sinds mijn opleiding Traumaseksuologie volg ik steeds meer webinars die gaan over seksueel misbruik. Ik ben gewoon benieuwd wat anderen te vertellen hebben en hoe zij een webinar geven (dat staat ook nog op mijn lijstje;). Maar de voornaamste reden is om te zien hoe hulpverlening met seksueel misbruik omgaat. Dat je weet: als ik stap A zet, ziet stap B er zo uit en dan volgt stap C. Logistiek en emotioneel. In je verwerkingsproces ga je door allemaal verschillende emoties en fases.
Al eerder heb ik iets verteld over de hulpverlening in mijn tijd. Dat is zeker 30 jaar geleden. Als ik terugdenk aan de stappen die ik toen gezet heb, zie ik de chaos opnieuw weer voor mij. Ik had werkelijk geen idee waar ik moest beginnen.
Mijn stap A was eerst maar een paar jaar alles wegstoppen. Puur omdat ik niet wist waar ik heen moest en wie ik kon vertrouwen. Want ach, zo erg was het toch allemaal niet. Doen of het er niet was, was het makkelijkst. Totdat de chaos in mijn hoofd te groot werd en alle opgekropte emoties er alsnog uitkwamen.
Stap B bestond uit vele kilometers naar het Riagg. Waar ik hoopte dat zij mij konden helpen met mijn angsten, boosheid en verdriet. Om het maar even kort samen te vatten. Van het Riagg belandde ik weer bij groepstherapie. Omdat dat goed voor je was. Vervolgens bleek dat anders en ging ik weer terug naar diverse soorten individuele sessie. Daarbij kwam dat ik ook aangifte wilde doen. Doodeng maar iets in mij zei dat dat bij mijn verwerking hoorde. Ik ben naar een ‘gewoon’ politiebureau gestapt waar ik tegenover meneer agent zat. Hij had nog net zijn pet niet op, maar was wel in zijn uniform. Dat was niet prettig, buiten dat ik daar helemaal niet goed zat. De recherche is vervolgens een keer bij mij thuis geweest. De stap daarna was een advocaat, die ik zocht in de Gouden Gids. Ik kwam bij Gabi van Driem advocaten terecht. Toendertijd was zij dé specialist op het gebied van seksueel misbruik. Met volle vertrouwen op mijn intuïtie is dat een schot in de roos geweest. Zij heeft mij goed begeleid. Maar deze stappen naar aangifte hadden natuurlijk helemaal fout kunnen gaan. Wat meer structuur had prettiger geweest. Al kan ik nu zeggen, wat heb ik ontzettend veel geleerd in mijn zoektocht. Zelfs met een lach!
Heel nieuwsgierig werd ik toen ik op LinkedIn de aankondiging zag over het benefietwebinar “ Hoe werkt het Centrum Seksueel Geweld”. Gegeven door Iva Bicanic, Landelijk coördinator CSG, Wouter Karst, forensisch arts NFI en Susanne van Gog, forensisch verpleegkundig bij CSG, Richard Korver advocaat, Lidewijde van Lier, Zedenexpert van de Landelijke politie.
Wat een verademing, de samenwerking van deze mensen. Wat een prachtig werk doet dit centrum. Het idee dat je ergens heen belt en je zelf verder niet uit hoeft te zoeken wat jouw stappen kunnen zijn. Zij weten precies door welk proces je emotioneel gaat wanneer je je bijvoorbeeld kort na een verkrachting meldt. Ze kunnen je optimaal begeleiden of doorsturen naar de juiste hulp. Tevens adviseren ze je wat de mogelijkheden zijn van aangifte doen, maar ook het advies wanneer je dit het beste zou kunnen doen.
Vooral ook goed om te weten dat zij er niet alleen zijn voor eerste (nood) hulp bij seksueel geweld, maar ook voor mensen die het al veel langer geleden hebben meegemaakt.
Dank voor dit webinar. Belangrijk voor iedereen, want seksueel geweld is dichterbij dan je denkt:
0800-0188 www.centrumseksueelgeweld.nl
Heb jij misbruik meegemaakt in je jonge kinderjaren, heb je wel al therapie gehad en geen acute hulp nodig, maar loop je wel steeds in dezelfde valkuilen, herken je patronen waar je voorgoed vanaf wilt omdat ze jou in de weg staan op je werk of thuis?
Je kunt mij altijd contacten voor een vrijblijvend gesprek via www.maschavanreenen.nl