Blog

Mijn artikel in het Streekblad #purmerend #waterland

Mijn artikel in het Streekblad #purmerend #waterland

En dan sta je in de krant. Je kunt je voorstellen dat hier veel reacties op zijn gekomen.

Had ik dat verwacht? Ja. Maar zoveel? Nee. Heb je het niet gelezen? Hieronder de tekst:

Dank Nelleke Vogel en Rodi Media

Seksueel misbruik: ‘schade tot op celniveau’

REGIO – “Jij hebt echt alles mee.” En inderdaad, wanneer je Mascha van Reenen ( ..) spreekt, zie je een prachtige vrouw: mooi, zelfverzekerd, aandachtig en succesvol. In haar werk als identitycoach en stylist geeft ze vrouwen in hun uiterlijk de uitstraling die hen volledig past, authentiek, geen imago. Mede daardoor pelde ze haar eigen toch wel zorgvuldig opgebouwde imago van de ‘vrouw die echt alles mee heeft’ af, en trad naar buiten op haar meest kwetsbaar: Haar ‘geheim’, dat ze met zich meetorste sinds haar 8ste jaar gooide ze eruit, seksueel misbruik. Tegelijk vond ze een nieuwe missie, waar ze vol voor gaat. Mascha: “Het taboe dat nog steeds rust op seksueel misbruik moet eraf. Het moet bespreekbaar worden zodat slachtoffers, wiens leven hierdoor is beschadigd, zich kunnen uitspreken en de juiste hulp krijgen. Het begint al bij vertrouwenspersonen op scholen en bij bedrijven. De aandacht eraan en het leren kennen van de signalen.

Zelf draagt de Broek in Waterlandse daar, niet alleen als ervaringsdeskundige, maar ook middels de opleiding Traumaseksuologie & Psychodrama die zij vorig jaar begon, ook aan bij. Vanaf het begin van haar studie hield ze een blog bij waarin ze haar ervaringen verwerkt. Want het leverde haar, zelfs na alle sessies bij therapeuten die zij in haar vroegere jaren op heeft zitten, veel nieuwe inzichten op. En als ze eenmaal begint te vertellen, het ene moment nuchter, het andere geëmotioneerd, om te duiden hoe ernstig het is, is ze een waterval van woorden die hard aankomen.

“Weet je hoewel slachtoffers van seksueel misbruik er rondlopen?”, vraagt ze. “1 op de 5 vrouwen heeft seksueel misbruik of seksueel geweld meegemaakt. Ik zelf schrok daar enorm van, het zijn er zoveel! De meesten van hen leven er lang alleen mee. Omdat ze zich schamen, of omdat ze de angst hebben erop veroordeeld te worden, bang dat mensen zeggen dat het hun eigen schuld was. Victim blaming. Dat speelt zeker bij seksueel misbruik een grote rol. Omdat daar vaak familie bij betrokken is, een leraar of ander bekend persoon van de omgeving van het slachtoffer … Het haalt enorm veel overhoop. Dan krijg je al snel: ‘is het wel waar?’, ‘stel dat je iemand vals beschuldigd?’ Het is een moeilijk, beladen onderwerp, voor familie, vrienden, docenten en alle bekenden van de slachtoffers. En ik heb zelf ervaren dat ook artsen en therapeuten het moeilijk vinden om er over te praten, lastig om ermee de diepte in te gaan, de details te benoemen. Dat gebeurt dus vaak niet, terwijl het wel noodzakelijk is voor de verwerking.”

Als je denkt dat je toch niet wordt geloofd, dan houd je je mond. “Bovendien”, vervolgt ze, “nu ik wat meer van de psychologie erachter heb geleerd, weet ik dat het slachtoffer bij de eerste keer misbruik ‘bevriest’; in een soort overlevingsmodus komt en de dingen wegdrukt. Zelfs zover dat het lijkt dat bepaalde gebeurtenissen nooit plaats gevonden hebben. En pas na jaren naar buiten komen. Tevens is het zo dat je na seksueel misbruik de dader bezit van je neemt en invloed uitoefent in alle facetten van je leven. n je mee sleep.  Diegene moet je eerst weer uit je systeem krijgen, zodat de eigen identiteit weer hervonden wordt. Dit kost veel therapie. en helaas ook veel tijd”

Ook daar weet Mascha alles van. “ Ik ben vroeger van psycholoog naar psycholoog, van groepssessies en weer terug gegaan. Zoekend naar wie mij echt kon helpen. Die echt de diepte inging. Waarbij ik mijn verhaal kon vertellen, zonder dat het voelbaar moeilijk werd. Want wanneer je voelt dat het voor een hulpverlener als lastig bespreekbaar is, gaat een slachtoffer al in een overlevingsmodus en kom je niet meer tot die kern, waar juist zo belangrijk is.

Toch bleef er na vele therapieën nog wel een ‘papegaai’ op haar schouder. Die op cruciale momenten kon roepen dat ze niet goed genoeg was. Waardoor “ nee”  zeggen en keuzes maken heel lang moeilijk voor haar  bleef. Maar de bewustwording daarvan is al heel wat stappen in het helingsproces.

“ Overigens wist ik niet waar die papegaai vandaan kwam. Ik dacht dat dat ik gewoon zo was, besluiteloos” , zegt Mascha.

“Pas sinds mijn opleiding weet ik dat die papegaai de stem van de dader was, die maar in me bleef zitten. Het heeft lang geduurd voordat ik hem onder controle had want hij komt heus nog wel eens langs.  Dat is maar om aan te geven hoe groot het trauma is. Seksueel misbruik richt schade aan tot op celniveau,.Anderen kunnen zich de impact ervan op iemands leven niet voorstellen. Het beïnvloedt alles. Je zelfbeeld, je relaties, je werk, hoe je met andere mensen omgaat.  Het trauma waarbij je je authentieke zelf kwijt bent.

Er moet een duidelijke, heldere lijn liggen naar hulpverlening, leraren moeten leren alert te zijn op signalen, het moet bespreekbaar worden en het taboe moet er af. Ik wil dat slachtoffers van seksueel misbruik de juiste hulp krijgen om op enig moment weer te kunnen zijn wie ze echt zijn, hun authentieke zelf” want alleen dan kun je in vrijheid leven.Benadrukt ze tot slot.

Mascha staat als ervaringsdeskundige, maar ook als professioneel coach en via haar opleiding, slachtoffers van seksueel misbruik bij. Op haar website is haar blog te lezen, en ze staat altijd open voor mensen die hun verhaal bij haar kwijt willen. Ook voor voorlichting bij bedrijven en op scholen ben je bij haar aan het juiste adres.

https://maschavanreenen.nl/

wat is van mij?

mei 3, 2021

Wat een liefde!

juli 3, 2021