Seksualiteit en authentieke behoeftes
Het onderwerp seksualiteit is het hoofdthema van deze eerste les van de tweede module. Ik kom wat later de les in vandaag, maar heb er weer erg veel zin in. Het onderwerp spreekt mij heel erg aan. Niet alleen omdat ik van seks hou, maar ook omdat het een onderdeel is dat mij persoonlijk raakt. Er zijn altijd veel vragen rondom dat thema.
Waarom wil je wel of waarom juist geen seks?
Wat is nou echt seks vanuit de liefde voor een persoon?
Wat is lust? Waar komt lust vandaan?
Wat voor invloed heeft seksueel misbruik op seksueel vlak?
Wat mij erg raakt: wanneer je in je jonge kinderjaren seksueel bent misbruikt, kun je geen eigen seksualiteit ontwikkelen. Ik geloofde zelf echter wel dat toen ik in de puberteit kwam, ik op mijn eigen ontdekkingstocht was. Maar dat was geen eerlijke tocht.
Je hebt nooit vanuit je eigen ontwikkeling en je eigen ontdekkingen iets kunnen beleven, kunnen voelen wat je prettig vindt of niet. Wat spannend is, want jou aantrekt of wat misschien wel afstoot. De ontdekking of je hetero of homo bent speelt hierin ook een rol. Want er heeft namelijk al seks plaatsgevonden vanuit macht, lust, misbruik, een niet-kloppende relatie. Deze manier van seks is jou opgelegd. Het is heftig om te realiseren dat na misbruik jouw eigen seksualiteit wordt beïnvloed door de dader. Dat je geen eigendom meer bent van je eigen lijf. Jij bent het antwoord op de behoefte en seksuele wensen van een ander.
Het is dus niet zo gek dat je op seksueel gebied wel eens behoeftes kunt hebben of zoekende kunt zijn naar iets waarvan je niet weet dat je ernaar op zoek bent. Dat je op ontdekkingstocht gaat, maar het antwoord uitblijft. Je verlegt grenzen om het antwoord te krijgen op wat je nou echt wilt en wat niet. Maar tevergeefs. Ik werd er stil van. Eigenlijk wist ik voor mezelf wel dat er dingen niet klopten. Maar ik zocht het bij mezelf, zoals heel vaak gebeurt
Als je dit weet dan is het ook logisch dat je in je zoektocht bijvoorbeeld steeds op dezelfde mannen valt. Of op een bepaalde eigenschap, bijvoorbeeld narcistisch of dominant. Het lijkt of je je echt aangetrokken voelt en dat het ‘gewoon jouw type man’ is. Maar de dader heeft een imprint achter gelaten op jouw seksualiteit. Deze fungeert vanaf dan als een blauwdruk op jouw seksleven.
En het kan heel lang duren voordat je daar achter komt. Omdat je dit gewoon niet weet. (En nu weet je het dus wel;) Het zit zo geïnternaliseerd waardoor het juist wel authentiek voelt.
Maar hoe kom je er dan achter wat wel jouw behoefte is? Voor mij was dat het herkennen van mijn patronen. Doordat ik veel schrijf, kon ik ook echt patronen ontdekken en analyseren. En toen nog wist ik niet dat het de seksualiteit van een ander was. Ik voelde alleen dat er iets niet klopte. Dat realiseerde ik mij mede door het delen met naasten. Als je er namelijk niet over praat, ken je alleen jouw eigen verhaal, jouw eigen waarheid en jouw eigen mening over je gedrag en patronen. Het zijn intieme gesprekken. Het is een moeilijk onderwerp. Het kan schaamte en schuld oproepen.
Ik geloof dat je alles weer kunt opbouwen als er niets meer is. Vanuit wie jij bent en wat jij wilt. Maar voordat er ‘niets’ meer is, moet eerst die giftige angel eruit. Die angel van de dader.
Ga dat te lijf, samen met iemand – een hulpverlener of coach – die open is over seksualiteit. Met wie je alles kunt bespreken en bij wie je alles kunt benoemen. Tot in detail. Hoe moeilijk dat ook is. Vertrouwen is de basis. Geloof mij, je kunt dit echt niet alleen. Het is de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan. Seks vanuit jouw eigen authentieke ik, is magisch.
Heb je hulp nodig of wil je een keer een gesprek met mij? Mail mij gerust.
Liefs, Mascha