Blog

Review (anoniem) na tweedaagse Deep Dive

Mijn hele jeugd ben ik seksueel misbruikt en inmiddels ben ik 50 jaar oud! Onderdrukking en mishandeling waren aan de orde van de dag.

Na bijna 9 jaar verschillende therapieën te hebben gehad was ik echt wel klaar met praten. Ik wilde alles achter me laten en door!
Ik ben een positief persoon en hou niet van klagen.

Toch kan ik niet ontkennen dat ik regelmatig tegen issues aanloop die mij frustreren. Ik implodeer als het ware, laat aan niemand iets merken en ga het buiten mezelf zoeken door bijvoorbeeld intens fysiek werk te verrichten. Waarom zeg ik nou niets? Waarom laat ik dingen gewoon gebeuren?
Waarom knik ik alleen maar en zeg ik weer ja? Waarom krijg ik hartkloppingen als ik wil zeggen wat ik voel? Waarom bevries ik in bepaalde situaties?

Die frustraties daar wilde ik graag vanaf maar ik dacht dat het in mijn karakter zat, deal ermee, dit is wie ik ben, gewoon irritant.
Nooit had ik kunnen bedenken, misschien naïef, dat dit iets te maken zou kunnen hebben met mijn jeugd. Het grenzeloze ja zat in mijn systeem.

Wat ik van al mijn eerdere therapieën o.a. heb geleerd is dat als je een situatie wil veranderen, je het bij jezelf moet zoeken. Het is niet aan jou om een ander te veranderen, het is aan jou of je wel of niet met een bepaalde situatie om wil kunnen gaan. En op de vraag ‘Waarom?’ krijg je sowieso nooit antwoord.

En toen kwam Mascha op mijn pad.
Ze vertelde over haar opleiding trauma seksuologie, haar eigen ervaringen en inzichten die ze kreeg d.m.v. deze opleiding.
Het raakte me, ze deed dit met zoveel kracht, bezinning en overtuiging dat het mij nieuwsgierig maakte.
Ze kon heel helder uitleggen wat er ‘gewoon’ in praktijk gebeurt als je seksueel mishandeld wordt. Wat er gebeurt met je geest, met je lijf. Het is een gegeven, het is feitelijk bewezen en dat maakt het helder, verklaarbaar.
Dat maakt je gedrag in sommige situaties verklaarbaar.

Het was anders dan wat ik al die jaren ervoor had gehoord dus ik heb me ingeschreven voor haar 2-daagse training.
Ik moest me er iedere keer weer van overtuigen dat ik het moest doen, het is nml niet goedkoop en ook dát is een issue voor me.
Mijn man overtuigde me keer op keer. Je moet dit doen schat, het is een weldaad voor je geest. Het is een investering voor de toekomst. En dat is gebleken!

Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb.
Het was intensief en helder, heel helder. Het gaf me inzicht in mijzelf, waarom

reageer ik zoals ik reageer, waar het vandaan komt, hoe ik dit herken, wat ik eraan kan doen, welke vragen ik mezelf moet stellen, puzzelstukjes vielen in elkaar.
Zoveel vragen die ik had over mijzelf werden helder.

Na de eerste dag was ik nog een beetje sceptisch, een aantal dingen die besproken werden wist ik al, maar….veel was toch ook nieuw. Werd vanuit een andere hoek benaderd, meer feitelijk.
Op de tweede dag viel alles in elkaar, werd de aanpak van Mascha duidelijk. De verschillende opstellingen die we deden, de vragen die ze eerder gesteld had, de opdrachten die we gedaan hadden. Feiten en gevoel werden gecombineerd en kwamen samen.

Terwijl ik dit beschrijf krijg ik een brok in mn keel en realiseer ik mij dat het onmogelijk is om te omschrijven wat het mij gebracht heeft.
Ik kan nu oefeningen toepassen die in de training voorbij zijn gekomen waardoor ik er zelf voor kan zorgen dat ik van mijn frustraties afkom. Het heeft me zelfvertrouwen en inzichten gegeven. Ík moet de touwtjes in handen, niet de dader, dat is me o.a. duidelijk geworden.

Iedereen die overweegt deze training te volgen heeft z’n eigen verhaal, eigen pad te bewandelen en Mascha geeft je handvatten om om te kunnen met de situaties waarin jij vastloopt. Ze hoort je, ze ziet je, maakt situaties helder en geeft je inzichten. Ze weet door haar eigen ervaringen waar je tegenaan loopt en kan zich daardoor invoelen maar ook helder maken hoe je de switch kunt maken.

Dit is mijn verhaal over de training in een notendop, maar het was en is inderdaad een weldaad voor mijn geest!

Review Walthera

oktober 19, 2022

Loslaten, de interne oorlog

januari 20, 2023