Blog

De ‘seks’ carrousel klinkt als een kermis….

We willen af van hardnekkige patronen en pijn, waardoor gewoontes ontstaan die niet altijd even fraai zijn – voor een ander niet en voor jezelf niet. Deze patronen liggen niet aan de oppervlakte. Anders had je ze wel makkelijk kunnen veranderen. Deze patronen komen voort uit oud zeer – uit ervaringen uit het verleden. Voor sommigen zijn het ervaringen zoals geweld of seksueel misbruik, terwijl het voor anderen kan zijn,  een van de ouders die er misschien nooit was, of dat een ouder juist constant op hun lip zat zodat ze zichzelf niet durfden te bewegen of te ontwikkelen. Maar ook pesten of buitengesloten worden vallen hieronder. De pijn, de emotie die hierdoor veroorzaakt is noemen we  ‘pinnen.’ 

We kunnen op de buitenlaag coachen, en dat is mooi. Dat is gedragsverandering, dat is bewust dingen anders aanpakken. Ik geloof erin dat het samen gaat met het afschaven van de diepere laag. Maar hoe doe je dat? In mijn opleiding hebben we veel opstellingen gedaan – magisch die stoelen. Er gebeurt iets in lagen waar je met ‘gewoon coachen’ niet bij kunt komen. Ik heb zelf tijdens de lessen in opstellingen gezeten en moest op de terugweg in de auto gewoon bij komen. Of het nou een opleiding is of niet, je wordt geraakt om je eigen stuk. Die ervaring kun je inzetten tijdens het begeleiden van anderen. En dat doe ik dan ook.

Maar ook ik – ja, ik ben echt niet helemaal heel, want wie is dat wel? – ben zelf in de carrousel gestapt. Ik weet dat het veel met je doet. Ik zie het bij iedereen die ik begeleid, maar het zelf mogen meemaken is toch de mooiste ervaring. Maar echt, alles in mijn vastgepinde systeem is overhoop gehaald. Ik weet echt waar mijn zwakke en sterke kanten liggen. Ik weet echt waar ik nog rouw, ik weet echt waar pijn zit. Maar er echt bij komen, het blootleggen en het doorvoelen op punten waar ik soms wat vraagtekens bij had, is echt iets anders.

En dat onder het mom van intervisie: hoe doe jij de carrousel en hoe doe ik hem? (Conclusie: ik weet heel goed wat ik doe, no worries mensen die ik al begeleid heb ;)) Drie dagen ben ik van mijn padje af geweest. Waarna mijn vriend vroeg: ‘je was toch woensdag al geweest?’

Dat doet het dus… je dagen van je stuk brengen. Maar wel op een punt komen waar ik nu weer mee aan de slag kan. Want een diepgeworteld (seksueel) trauma laat pinnen achter. En die pinnen vind je terug in dit carrousel. Ik dank mijn lieve vriendin en collega Evi hiervoor.

Wat ik eruit heb gehaald is dat ik meer te weten ben gekomen over mezelf en waarom ik op een bepaald punt steeds weer getriggerd werd. Het ging vooral over het alert zijn en het belangrijk gevonden worden. Ik weet, vooral bij het laatste, dat als ik vind dat ik niet gezien of gehoord word of dat ik niet serieus genomen word, ik buiten mezelf kan treden. Niet meer voor reden vatbaar ben. Ik hoor de ander niet meer. Alsof ik een andere ik word (Dit zijn de woorden van mijn vriend, die nu tegenover mij zit en blij is dat ik er weer ben;) Door de carrousel betekent het niet dat ik nu helemaal vrij ben van die trigger, maar ik heb wel kunnen huilen, rouwen en het gevoel kunnen toelaten. Ik dacht namelijk dat deze trigger allanggggg geen probleem meer voor mij was. Ik kan het met hem delen, zodat hij ook weet waar ik was tijdens het het triggermoment. Delen is helen, daar heb je hem weer. 

Peter John Schouten, mijn opleider, vergelijkt het draaien van de carrousel met een jampotdeksel. Alle pinnen vanuit het misbruik krijgen namelijk een andere plek met verschillende gevoelens, emoties en inzichten. Je wereld draait letterlijk. Ik vond het trouwens meer lijken een krukketrekker. Het draaide diep die wond in. Maar ik heb mezelf deze ervaring gegund.

En mijn vriend ook. Het resultaat is dat we nog meer verbonden zijn en meer begrip voor elkaar hebben.

Als je vastloopt en je wil dieper de wond in kijken, nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn carrousel. Deze sessie duurt 2-2,5 uur.

Oh waarom die de ‘seks’ carrousel heet? De pinnen, de seksuele verbindingen met de dader, zijn hier heel mooi in te ontdekken. Zo kom je stapje voor stapje richting je eigen seksualiteit en identiteit.

Je bent heel erg welkom.