Je leest er ‘gelukkig’ steeds meer over in de media en ik kom het ook vaak tegen in mijn omgeving: mannen die vroeger seksueel misbruikt zijn.
Mannen worden vaak gezien als stoer en sterk. Als jongetje kregen ze al mee dat ze groot en sterk moesten zijn, of dat ze dat later zouden willen worden. In ieder geval sterker dan meisjes. Meisjes waren zacht en lief en mochten huilen. Jongetjes niet. Niet piepen en doorgaan. Je wil toch groot en sterk worden?
Dit stereotype beeld zorgt ervoor dat mannen hun pijnlijke ervaringen niet willen delen uit angst om niet geloofd te worden of zwak over te komen. En het moeilijk om kwetsbaarheid te durven en kunnen tonen in het latere leven. Hoe kun je kwetsbaar zijn als het je nooit is geleerd? En dan komt daar ook nog eens seksueel misbruik bij…
Daarnaast hoor je vaak dat mannen zich schamen omdat ze zich niet hebben kunnen verweren tegen de dader, zeker als de dader een vrouw was.
Ook de fysieke reactie tijdens het misbruik, zoals opwinding, kan leiden tot verwarring en schaamte. Betekent dit misschien dat er toch van genoten is? Je kunt je indenken dat dit intern tot een conflict kan leiden. Dus liever zwijgen.
Al deze factoren samen creëren een omgeving waarin mannen zich geïsoleerd voelen en hun trauma’s vaak in stilte dragen, wat het herstel bemoeilijkt.
De mannen die ik zie, hebben vaak relaties die mislukken en een gezin dat overhoop ligt. Gelukkig wordt er nu steeds meer over gesproken in de media en op social media, en nemen ze dan toch die moeilijke stap naar hulp. Zou dit alles dan toch uit het verleden komen? De link tussen misbruik en gestrande relaties wordt in eerste instantie vaak niet gelegd.
Ik heb het afgelopen jaar geregeld mannen gezien in mijn praktijk. Hieronder een mooie review, en ik ben super dankbaar dat ik deze dappere, leuke, gezellige, lieve man heb mogen begeleiden!
REVIEW
Nadat weer een relatie overging vanwege een misbruik uit mijn verleden ( ik was 5/6 jaar ) en ik dit nu ook openbaar maakte naar mijn familie en vrienden (die dit geheim niet wisten) kwam ik in contact met Mascha( traumaseksuologe) .
Door het misbruik uit mijn verleden leerde ik me zelf aan dingen voor me te houden niet te delen ( is toch niet belangrijk dacht ik ), was en ben ik nog heel zorgzaam maar dacht nooit aan mezelf, altijd de ander pleasen.
Schaamte en schuldgevoel en dat ik niet wegliep als 6 jarig jochie.
Tijdens de 5 maanden coaching, gedurende de sessies die ook geregeld veel emoties naar boven brachten, heb ik geleerd gevoelens en dingen die ik altijd maar in een laatje stopte direct te tackelen en diegene erop aan te spreken en op mijn gevoel af te gaan zo als ik het zie. En duidelijk in ja dat wil ik wel of niet.
Mijn familie en vrienden zien mij niet als zielig misbruikt persoon maar als een mooi mens en hebben heel voor bewondering dat ik na 49 jaar mijn geheim deel en ik ben trots op mezelf dat ik die stap heb gezet en dat ik contact heb gezocht met Mascha en ben haar heel dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij gaf en mij niet als misbruikte mislukkeling zag maar als een volwassen man die zijn geheim wilde aanpakken om er beter mee te kunnen leven.
Ik heb niet van heel veel dingen spijt maar wel dat ik niet eerder mijn geheim heb aangepakt maar het is nooit te laat om zeg maar uit de kast te komen.
Dank Mascha voor al je inzichten, handvatten en sessies die we gehad hebben en dat ( mocht het nodig zijn ) je er voor me was/ bent…. Dank Mascha
Wil je je verhaal kwijt. Je bent welkom. Of kom naar ons theater; Kaarten voor ons theater DE RODE LOPER.
Liefs Mascha