Uncategorized

Voor iedereen die “er wat van vindt”

  • Wat een zwaar werk heb je toch. 
  • Hoe zorg je dat je niet in de ellende van de ander meegesleept wordt? 
  • Kun je het loslaten?

Of

  • Wat een mooi werk.
  • Wat goed dat je je negatieve ervaring hebt omgezet en nu mensen daarmee kan helpen.

Zo zit het allemaal niet 😉

Ik heb een missie. En als je daarachter staat, dan is het allemaal niet zo zwaar. Begrijp me niet verkeerd, het onderwerp is natuurlijk heftig. Ieders verhaal is heftig. Het is veel. De worsteling van mensen is soms schrijnend om te zien.

Wat is het dan allemaal wel?

Ik kan iemand alleen zo goed helpen als zo ver ik zelf ben. Dat betekent dat ik zelf al die stappen heb moeten doorlopen. Anders blijf je hangen in je eigen boosheid of verdriet en krijg je blokkades. En dat maakt het werk zwaar, en dan neem ik het mee naar huis. Dat is dan niet het probleem van de ander, maar het onopgeloste verhaal van mezelf. De projectie. En als iets in een traject met mensen mij raakt, of ik neem het toch mee, dan heb ik lieve collega’s om mee te sparren. Want het gaat dan echt over iets van mij. Een belletje en ik kan er al doorheen komen. Is het kwetsbaar? Mega kwetsbaar. Maar iedereen is kwetsbaar. Iedereen. Dus ook ik. En dat mag er zijn. En ik mag ook durven te vertrouwen dat iemand er voor mij is. En ik weet dat jij nu misschien wel denkt: dat vertrouwen is al 100 keer geschaad. Klopt. En dan ga je voor de 101ste keer het toch weer aan. Dit kan alleen als je aan jezelf werkt. Jezelf sterker maakt.

Dus ja, ik word wel mega blij van mijn werk. Zeker als je deze review krijgt:

‘Na tien jaar bij dezelfde hulpverlener merkte ik dat ik niet meer verder kwam. Ik was op zoek naar een andere hulpverlener die mij verder kon helpen met het verwerken van seksueel misbruik. Na wat blogs van Mascha te hebben gelezen en twee kleine trainingen bij haar te hebben gevolgd, had ik besloten om de vijf maanden coaching bij haar te volgen. Vanaf het eerste moment voelde ik mij veilig bij haar. Ik kon en durfde alles aan haar te vertellen, niets was te gek of te raar. De erkenning en herkenning die zij heeft, vond ik echt heel fijn.

Bij elke sessie nam Mascha ruim de tijd om naar mijn verhaal te luisteren. Er werd pas met de sessie gestopt wanneer we samen het gevoel hadden dat alles verteld was. Moe, maar met een voldaan gevoel ben ik altijd naar huis gegaan.

Na maanden ben ik sterker geworden. Ik heb geleerd om over seksueel misbruik te praten en het een plekje te geven. Ik heb ook geleerd om naar mijn successen van het hier en nu te kijken. Waar ik in het begin alleen maar keek naar wat er niet goed ging in het leven, heb ik geleerd om te zien en te ervaren wat er nu allemaal goed gaat. Het zijn er veel meer dan je altijd denkt!

Ik ben blij dat ik de vijf maanden coaching heb gedaan. Ik zou het iedereen aanraden. Het heeft mij sterker gemaakt en ik kan nu ook positiever naar het leven kijken.’

En wat betreft mijn missie:

ik hoop dat mensen naar DE RODE LOPER komen. Mijn missie is, eigenlijk onze missie, we hebben namelijk een heel team, om mensen meer inzicht te geven in de seksuele schade na seksueel misbruik. De gevolgen die we om ons heen zien. Dat mensen een andere kijk krijgen.

En dat… even mijn frustratie kwijt… mensen anders gaan reageren op het proces betreffende Ali B bijvoorbeeld. Ik erger me groen en geel aan de opmerkingen op X. Zoveel onwetendheid. ‘Waarom komt Ellen ten Damme nu over de brug met haar verhaal? Hoezo wilde ze het wel? Waarom zijn alle vrouwen hoeren? Mijn god..wat een heftigheid, respectloze uitspraken. ‘

Misschien is dat wel wat het af en toe zwaar maakt en ik wat eigenlijk niet wil lezen. De onkunde, de onwetendheid, de dommigheid, de narigheid van mensen. Mensen worden moe van ME TOO. ( Marco, Ali en de rest) Ja snap ik, want je wordt geconfronteerd met iets waar je helemaal geen zin in hebt. Want het gaat namelijk iedereen aan. YOU TOO. 

Mensen, kom naar ons educatietheater:

https://www.pakhuishoorn.nl/voorstellingen

Het is onze missie, ons project voor een gezondere (seksuele) samenleving.

Liefs, Mascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *