Blog

Flair

FLAIR augustus 2021

Elke week zetten we een Flair-lezeres in het zonnetje. Deze keer Mascha van Reenen (49). Zij blogt over seksueel misbruik, want – zo stelt ze – delen helpt. Ze hoopt er anderen net dat ene zetje mee te geven om in gesprek te durven gaan.

Wat is jou overkomen?

“Ik ben als 8-jarig meisje een aantal jaren misbruikt door mijn toenmalige stiefvader. Dat de gevolgen daarvan levenslang zijn, besef je pas later. Ik vertelde het niemand en droeg het in eenzaamheid. Je staat in een overlevingsmodus. Ik schreef als puber al in mijn dagboek. Als ik dat nu teruglees, vallen puzzelstukjes op hun plek. Het misbruik noem ik niet in mijn dagboek, maar je leest de gevolgen ervan er wel in terug. Een van de dingen is dat ik al jong relaties aan ging, maar nooit lang. Intimiteit deed mij weinig ik, ondanks dat mijn eigen ouders me liefdevol hadden opgevoed. Het misbruik had het gevoel van eigen waarden kapotgemaakt.”

Kreeg je hulp bij de verwerking?

“Ja, vanaf mijn pubertijd heb verschillende therapieën gehad. Ik verwachtte dat ik daarna weer door kon met leven, maar zo werkt het niet. Ook lichamelijk speelde het op, ik kreeg hyperventilatie. Aan de echte oorzaak wilde ik niet. Ik gaf er niet aan toe. Vier jaar geleden ben ik begonnen met intensief schrijven, ook daarover. En sinds anderhalf jaar doe ik dat in het openbaar, op een blog (www.maschavanreenen.nl). Mijn twee dochters van nu 22 en 25 had ik tot dat moment niets verteld. Ik wilde hen niet met mijn verleden belasten. Het met mijn dochters delen was het moeilijkste dat ik ooit gedaan heb, maar wat heeft het me opgelucht. Eindelijk voelde ik me echt vrij. Ik had geen blokkades meer. Nu ze het wisten, hadden ze alleen maar meer respect voor me, zeiden ze.”

Hoe heeft de openheid je geholpen?

“Ik dacht dat ik qua verwerking al een heel eind was, maar er zat nog een stukje. Over iets ingrijpends als misbruik praten helpt. Delen helpt. De schaamte ben ik ondertussen voorbij. Ik weet nu dat wat ik meegemaakt heb, écht heftig is. Het heeft een enorme en levenslange impact. Dat mag niemand bagatelliseren, ook de vrouwen die het is overkomen zelf niet. Seksueel misbruik is nooit jouw schuld. Ik wil dat iedere vrouw dat weet.”

september 5, 2021  2 jaar 382 woorden

Berichtnavigatie

Wat een liefde!

juli 3, 2021

Na 50 jaar vielen de kwartjes.

september 3, 2021