Blog

Zei ik NEE, of dacht ik NEE..

Pas geleden hebben we in de opleiding de 7 stoelen van intimiteit en seksualiteit behandeld.

Zeer interessant en confronterend tegelijk. Het is een prachtig model (opstelling) om mee te werken en inzicht te krijgen in jouw seksualiteit en intimiteit. Hieruit blijkt ook weer dat seksueel misbruik een smet is op je leven, en dus ook op je seksualiteit en intimiteit. Het is complex, de wereld van de gevolgen van seksueel misbruik, maar toch ga ik je proberen mee te nemen in mijn lesstof en mijn eigen ervaring.

Als we uit gaan van de normale wereld, waar geen seksueel geweld/misbruik of andere seksuele verstoring heeft plaatsgevonden, is elkaar ontmoeten, elkaar verkennen, vertrouwen opbouwen en vervolgens intiem zijn normaal.

In een verstoorde wereld is het anders:

Je kunt ook seks hebben als je geen relatie hebt.

Je kunt ook seks hebben zonder gevoel.

Je kunt ook seks hebben omdat je geen zin hebt om nee te zeggen.

Seks is maar seks.

Je kunt seks hebben met anderen maar niet met je man.

Je kunt seks hebben met je man, maar het liever met anderen doen, omdat je daarbij jezelf wel bloot kunt geven.

Misschien herken je een van deze voorbeelden (er zijn er nog veel meer).

Bij seksueel misbruik is seks en intimiteit altijd een issue. Hoe je het went of keert. Alleen heb je soms zelf niet in de gaten dát het een issue is of dat er een probleem is.

Je hebt of wilt geen seksueel contact, omdat je daardoor herinneringen krijgt of geconfronteerd wordt met het misbruik dat plaats heeft gevonden. Dan is het helder waarom je het niet wilt (maar is het probleem nog steeds niet opgelost). Het kan ook zijn dat je wel seks hebt maar niet meteen het onderliggende probleem ziet. Of je ziet het wel, maar je kunt gewoonweg niet anders. Maar er zijn ook situaties en patronen waarvan je je helemaal niet bewust bent en je jaren in een patroon zit dat niet bij jou hoort…Begint het al te duizelen?

Maar hoe komt het nou dat je daar jaren in zit ? In mijn vorige blog over seksualiteit heb ik uitgelegd hoe dat kan (de dader imprint). Heb je blog 15 nog niet gelezen, dan raad ik je aan om dat eerst te doen;)

Goed, tijdens de les kwam er een privésituatie omhoog die ik graag met je deel:

Ik heb een afspraak, zakelijk, wel te verstaan. Er was al wat contact heen en weer geweest. Niveau ouwe jongens krentenbrood. Beetje grappen en grollen, tikje uitdagend, maar ach, zo ben ik nou eenmaal.

De afspraak in kwestie had daar hele andere ideeën bij. Dus tijdens een rondleiding door het pand komen we bij de koffiecorner. Gek genoeg was er niemand. De afspraak staat achter mij en vraagt of ik sterke koffie wil. Hij duwt mij tegen het apparaat aan. De afspraak had voor de koffie zichzelf een lolletje beloofd, voel ik in mijn rug. Meteen nee zeggen lukt mij niet. Gedachtes als ‘ik was misschien te uitdagend of ik heb het uitgelokt’, komen omhoog. Het lukt mij toch om nee te zeggen. Van schade en schande leer je blijkbaar toch. Nu denk je misschien ‘je bedankt voor de koffie en zegt dat je meteen weggaat’. Dat deed ik niet. In plaats daarvan zeg ik ‘sorry dat ik niet wil, zullen we gewoon koffie drinken?’ De afspraak is teleurgesteld en doet nog een poging. Na de koffie ga ik de deur uit. Ik haat mezelf als ik in de auto zit. Achteraf krijg ik een sorry-appje met daarin de tekst ‘Ik kreeg het idee dat jij dit ook wilde.’ Wat begreep de afspraak niet aan het woord nee?

Laten we voorop stellen: de afspraak hoort niet voor mij in te vullen. Dus die hoort te vragen of ik ook zin heb in een lolletje. Maar doe niet zomaar je ding. Dit is een grens over gaan. Toch ben ik ook naar mijzelf gaan kijken. Is dit een patroon, komt dit vaker voor? En hoe kan dat? Wat is mijn aandeel? Waar kom ik vandaan? Heeft mijn gedrag te maken met het misbruik? Kan ik dit soort situaties voorkomen? Heb ik een aanleiding geven? Ik had duidelijk een issue waarvan ik me op dat moment niet echt bewust was. Met terugwerkende kracht ben ik me er zeker wel bewust van.

Zeker als een vriendin zeg dat ze het bizar vindt dat ik altijd dat soort dingen meemaak.

De 7 stoelen van intimiteit geven een goed beeld over gedrag en patronen. Die er bewust zitten, onbewust zitten, die je kunt stoppen, kunt aanvoelen en kunt sturen. Maar het is niet makkelijk en kost tijd. Ja, weer die verdomde tijd.

Heb jij wel eens iets meegemaakt op je werk/zakelijk?

Stuur mij een bericht via www.maschavanreenen.nl

Liefs, Mascha

the voice

februari 3, 2022